At Dan Jørgensen som følge af flere rejser var ramt af jetlagen og derfor havde svært ved at sove om natten, havde måske  gjort ham træt, men det var ikke sådan at se. Det var bestemt et meget medrivende oplevelse at høre ham fortælle om de store klimatiske udfordringer.

Tekst og fotos: Erling Jensen

Dan Jørgensen gav helt uden manuskript et meget levende og interessant foredrag om klimaet.

Vores travle klimaminister besøgte lørdag den 28. september Kuplen ved biblioteket i Otterup. Kredsformand Bernt Nicolaysen kunne fortælle, at Dan havde et stramt program, så der var kun plads til fem kvarters foredrag i Otterup, inden Dan Jørgensen skulle videre til et arrangement i Middelfart. Dan Jørgensen gik derfor hurtigt i gang og imponerede ved helt uden manuskript at holde et levende og meget interessant foredrag om de store udfordringer, som klimaet på jorden giver os mennesker. Her var ikke brug for Power Point eller andre illustrationer. Som erfaren politiker kunne Dan Jørgensen fange tilhørerne med nogle gode sammenligninger. Bl.a. er det tankevækkende, at en stor gletsjer ved Jakobshavn i Grønland på grund af stigningen i temperaturen smelter så meget, at en times smeltevand svarer til vandforbruget i New York på en dag. Det er da en sammenligning, der er til at forstå!

At det er et ønskejob for Dan Jørgensen at blive klimaminister var meget tydeligt. Han brænder virkelig for sit job og er tydeligt parat til at gøre alt, hvad han kan gøre for at være med til at sætte sit præg på klimadebatten. Ikke blot i Danmark, men også i EU – ja i hele verden, hvor lille Danmark har vakt opsigt ved at have så store mål for klimaet. Når Dan Jørgensen er til møder og konferencer i Udlandet, har han den store fordel at have et godt netværk fra sin tid som EU parlamentariker. Herved kan han uden problemer gå rundt og smalltalke med flere af de væsentlige politikere, og der bliver lyttet til den danske klimaminister.

Vi er i Danmark i en helt speciel situation. Folketingsudvalget var jo et valg, hvor der af alle partier blev sat fokus på klimaet. Hvem havde for få år siden troet, at alle partier nu har en grøn politik, og at også Liberalt Alliance nu har en klimapolitik. Og at Dansk Industri er opmærksom på, at den danske klimapolitik vil have stor betydning for de internationale muligheder for den danske eksport, og at Danmark er foregangslandet, lød det bl.a. fra Dan Jørgensen.

Dan Jørgensen omtalte afdøde Svend Auken, der som miljøminister havde været med til at sætte fokus på Danmark, når det drejede sig om at føre en progressiv klimapolitik. Der blev nævnt, at Svend Auken havde været på besøg i Cuba, hvor han blev inviteret til et møde med Fidel Castro, der skulle havde sagt til Svend Auken: De er vindenergiens fader, må jeg være dens fætter. Om det er så helt sandfærdigt, er umuligt at sige, men det understreger, at der var fokus på Svend Auken og den danske klimapolitik.

Dan Jørgensen nævnte også El-bilernes betydning for CO2 udspillet. Han ville meget gerne have en ministerbil, der kørte udelukkende på EL, men er nødt til at have en hybridbil, der jo kan slå om til benzin eller diesel, når der ikke er mere strøm på batteriet. Det blev nævnt, at VW allerede er langt i udviklingen af EL-biler, og Dan Jørgensen var ikke i tvivl om, at i 2030 kører der udelukkende EL-biler på vejene. Dan Jørgensen var også inde på, hvad der skal motivere danskerne til at benytte El-biler. Det blev nævnt, at der politisk laves en del overvejelser om forskellige tiltag. Måske kan det være en ide, at det bliver gratis for El-biler at køre over Storebæltsbroen, eller at El-biler kan parkere gratis i byerne. Det er slet ikke så umuligt, lød det fra Dan Jørgensen.

Dan Jørgensen skulle jo videre til et arrangement i Middelfart, så der  var ikke så meget tid til spørgsmål. Det var tydeligt, at forsamlingen var godt tilfredse med dagens foredrag og stolte over, at vi har en politiker med lokale rødder, der har mulighed for at være med til at sætte et godt grundlag for klimaet i fremtiden.

 

Der var mange deltagere ved foredraget med Dan Jørgensen i Kuplen på Otterup Biblioteket – lørdag den 1. oktober.

Jørgen Simonsen var også med til foredraget.

Tommy Hansen, Søndersø var blandt tilhørerne og havde spørgsmål til Dan Jørgensen.

John Harfeld havde spørgsmål til Dan Jørgensen.

Inge Lise Nielsen var en af tilhørerne og havde spørgsmål til Dan Jørgensen.

Webmaster