Samarbejde er godt – men absolut V-flertal gør det ikke bedre

Debat: Ifølge en undersøgelse bragt i magasinet Danske Kommuner har Nordfyns Kommune Danmarks næstlaveste konfliktniveau. Set for sig er det noget, vi som en samlet kommunalbestyrelse kan være stolte af. Men en hver nypoleret medalje har en bagside, og i kommunalbestyrelsens tilfælde er den, at den politiske debat på Nordfyn har stækkede vilkår.

Venstre har det absolutte flertal på 13 ud af 25 pladser i kommunalbestyrelsen. Det blev hentet gennem valgforbundet med Konservative, Radikale og Liberal Alliance. Ved valget fik Venstre 11 mandater selv og to på valgforbundet. Sidstnævnte partier kom slet ikke ind. Det betyder, at vi i denne valgperiode har haft en situation, hvor Venstre altid kan bestemme selv!

Med over 10 år med Venstre på magten er vi altså kommet i en situation, hvor den daglige drift af kommunen er velfungerende grundet et solidt, bredt politisk samarbejde, men hvor kulturen for nytænkning og politiske ambitioner er svækket.

Den form for politisk ledelse fungerer fint i opgangstider, hvor der er penge nok til at spise alle partier af med dele af deres politiske mærkesager. Men i den næste valgperiode, hvor Danmarks økonomi vil være tynget af Corona-krisen, vil det få større betydning, hvem der træffer de svære prioriteringer.

Et eksempel er den grønne dagsorden. Her har den socialdemokratiske regering sat barren højt, og det er nødvendigt, at vi fortsætter med det. Selvom Venstre fodslæbende kom med på vognen, så er der et flertal i befolkningen, som tror mere på regeringen og dens støttepartier som styrende for den grønne omstilling.

Og selvom vi nu står i en langt mere udfordrende situation end i efteråret, så er Socialdemokratiet mere villig til at træffe de svære grønne valg, som er afgørende på den lange bane, end Venstre vil være. Samtidig har regeringen vist, at den socialdemokratiske model netop evner at lede landet sikkert igennem store fælles udfordringer. Og mon ikke det også vil være en fordel for Nordfyn med samme ansvarlige og visionære parti ved roret.

Om resultatet af ovennævnte undersøgelse havde været anderledes, hvis mere end kun otte kommunalbestyrelsesmedlemmer havde svaret, må stå hen i det uvisse. Men heldigvis er der valg til næste år, hvor vi får chancen for at kunne sammensætte en ny kommunalbestyrelse med plads til flere langsigtede bæredygtige visioner og mulighed for mere dynamisk politisk samarbejde uden at et parti har absolut flertal.

Webmaster